Co třeba Cyklopohádky?

22. 12. 2012 20:47:08
Být příliš dobrý je z pohledu zdravého egoismu zlé, neboť - když svou dobrotu přeženete třeba tím, že se, co by pravidelný dárce krve, upíšete i jako dárce kostní dřeně, tak nakonec dopadnete jako oběť reálného adventního spamu - třeba letos - od Lékařů bez hranic.
Jako vánoční dárek, už poslat CYKLOPOHÁDKY nestihneme, ale copak je nudné, posílat si dárky jen o Vánocích?
Jako vánoční dárek, už poslat CYKLOPOHÁDKY nestihneme, ale copak je nudné, posílat si dárky jen o Vánocích?

Sám jsem totiž takový dobrák od kosti, tedy až na kostní dřeň, že mi zpravodaj dárců kostní dřeně na poslední stránce připomněl, s jakým úspěchem se v Karlových Varech ujali Toltékové, respektive Čtyři dohody včetně Páté v podání Jaroslava Duška. Když jsem v podvečer Páté dohody míjel budovu městského divadla, přilákal mě ke vchodu plakát na Chválu bláznovství. Zeptal jsem se tedy, co dávají. „Máme vyprodáno. Včera byly Čtyři dohody a dnes je Pátá. Ale jestli chcete, je tu jedna nevyužitá vstupenka na galerii za 250 Kč“. „Ne děkuji - kdybych na to měl, šel bych s rodinou, ale vstupné přes tisíc na galerii ... to nemohu obětovat“. Ovšem obětovat se pro nemocné mohu, proto jsem přeci registrovaný dárce. Vždyť co mě nezabije, to mě posílí, a třeba alespoň to pouštění žilou po čtvrt, nebo po půl roce, mi ještě pomůže při kontrole zdravotního stavu. Jsem tedy ekonomický egoista, když společensky nesdílím, nebo spíš nemohu sdílet psané i nepsané dohody, a co by duševní kaskadér, hledám cestu k osobní svobodě - svobodně a po svém.

Dost však příkladu dobráka na dřeň - co se nadře - leda pantem ... třeba dveří, ze kterých je už tolikrát vykázán s nezájmem za jímavý záměr. Chci Vám totiž bez adventního nucení nabídnout útlou knížečku bez obalu, která vás provede cyklostezkou podél řeky Ohře z Chebu až do Karlových Varů. Není to sice žádný bedekr, cestopis, ani jinak výpravné a formou zajímavé dílo, za to svým skromným obsahem je to docela jímavý sešit se třemi cyklopohádkami, které mají zpříjemnit projížďky, nebo teď v zimě i procházky, po páteřní cyklotrase č. 6 podél Ohře. Z chebského nábřeží až do Kynšperka byste podél trasy našli na čtyřech informačních cedulích po odstavcích rozepsanou cyklopohádku Bajka o býku a biku - tedy přesněji slangově a foneticky „Bajka o bejku a bajku“. Z Dasnic, přes Sokolov do Královského Poříčí je to spíš cyklopříběh „Jak se pan ředitel naučil ovládat“ a mezi Loktem a KarlovýmiVARY° zas cyklo-sci-fi „Jak prokletý purkrabí naučil kola létat“. I když jsou tyhle texty po odstavcích rozsekány na cedulích v obou směrech, tak jejich čtení v testovacím vydání tiskem, které si můžete objednat na www.metafory.cz, je přeci jen čitelnější a snad i čtivější.

PS: Aby nedošlo k mýlce - tímto článkem nikoho nekritizuji - ba naopak Lékaře bez hranic i Jaroslava Duška chovám v úctě, i když je nemohu mít na svém účtě.

Autor: Michal Sadílek | sobota 22.12.2012 20:47 | karma článku: 7.00 | přečteno: 821x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 795 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 511

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...