Nechte na hlavě pane premiére

18. 10. 2009 18:10:09
Ve svém životě jsem se již několikrát pokusil svým slovem změnit svět k lepšímu. Zatím se mi to příliš nedaří, ale to - co se mi honí hlavou a nedá mi spát - mi dodalo odvahu sepsat tento otevřený dopis a adresovat ho přímo Vám, pane premiére! Vkládám do tohoto osobního politického projevu i velkou naději, že si ho přečte každý, komu není lhostejná pověst České Republiky, a že namísto posuzování tohoto textu, bude ochoten přemýšlet o svém politickém postoji, aby jeho následný projev nebyl plný prázdných slov, ale konkrétního činu, který by nepoškozoval obraz ČR v zahraniční. Než však dojde na činy, věnujte prosím pozornost každému odstavci, kde se budu zabývat praktikou, symbolikou a politikou KLOBOUKU.
svým xichtem se zde podepisuji a snad mi by bude odpušteno za všechny ty metafóry
svým xichtem se zde podepisuji a snad mi by bude odpušteno za všechny ty metafóryCrystal Eye, 18.10.2009, 16:34

Prolog

Před několika lety jsem na Malé Skále koupil draho klobouk, stejný je dnes k mání v levném zboží za cca 100 Kč. Nebyl kvalitní, podobných jsem od té doby koupil asi pět, než jsem v jednom papírnictví uviděl kožený klobouk na maškarní, který mi jako jediný padnul na hlavu tak, jak by správný klobouk padnout měl. Od té doby ho nosím bez ohledu na pohledy, které mě zaměří. V tomto klobouku jsem se totiž poprvé cítil jako muž, který našel sám sebe, a který dokáže hájit nejen svůj klobouk, ale i to co je pod ním. Nevím, kudy šla pánská móda posledních 60 let, že po Vítězném únoru klobouky zmizely z většiny dobových fotografií i filmů. Možná to byla jejich symbolika pro muže své doby, kteří s ním pouhým gestem dokázali vyjádřit nejen pozdrav, náladu, ale i svůj postoj. Nebo zkrátka čepice, beranice, barety či rádiovky netrpěly tím, že by je vítr zahnal do křoví. To je totiž jediná velká nevýhoda klobouku, že vám může lehce ulétnout, když si ho ve vichru něčím nepřidržíte na hlavě. Jinak je klobouk velmi praktická a užitečná věc, tedy pokud není jen módním doplňkem.

Praktika

Praktičnost klobouku oceníte zejména v přírodě. Když se spustí sníh, krupobití, nebo déšť, tak vám nepoteče za krk, když bude jasno, ochrání nejen vaše oči před oslněním, ale uši i nos před spálením, a v úmorném vedru před nebezpečným úpalem. Je skvělý nejen na odhánění much, či chytání motýlů, ale v bezvětří dobrý klobouk dokáže rozhýbat vzduch, který se nedostává při únavě v dusnu, nebo skomírajícímu ohni. Výborně se s ním regulují uhlíky v grilu, nebo za pomoci svíček si v jeskyni, či v zatopeném dole uděláte z klobouku handsfree osvětlení nad hlavou, nebo signální loďku, co ukáže skrytý proud. To už trochu přeháním, ale ať máte hřívu, nebo pleš - dobrý klobouk vám hlavu nejen ochrání, ale i zahřeje, či pot odsaje. Konečně pokud nemusíte dávat ruce vzhůru, tak vám klobouk poslouží všude, kde by vám dlouhé vlasy překážely. Když si třeba otevřu okénko za jízdy, vadí mi poletující vlasy ve výhledu a rozptylují mou pozornost, a když dlouho řídím a nemám možnost odpočinku, tak mě klobouk vždy spolehlivě zachrání před mikrospánkem. Vždy se totiž snažím při únavě opřít do opěrky za hlavou a zadní lem mi jen při dotyku o opěrku klobouk posune, a to mi nedovolí, abych ztratil kontrolu nad řízením. Abych nezapomněl, když si zapomenete vzít na houby, či jiné lesní plody košík, či kyblík, tak do jednoho obyčejného klobouku se vejde více běžných klobouků jedlých hub. No, a když se budete prodírat houštinou, nebo jen budete zvedat hlavu a do něčeho tvrdého, nebo i ostřejšího narazíte, tak si ušetříte boule i tržné rány, které vás jinak - bez klobouku - neminou.

Symbolika

Pro šest ran do klobouku, určitě si vzpomenete na řadu obrazů, scén i jen detailů v umění, společnosti i historii, kde hrál klobouk, svou symbolickou roli. Ať už jste technokraticky erudovaní, nebo oběť humanistické blbosti, bezdomovec či tažný kůň českomoravského hospodářství, tak základní symboly a gesta s kloboukem určitě znáte. Široký klobouk - zvaný širák - byl odhazován v dál, mnoho ochran lebek bylo prostřeleno kulkou či šípem, Joe Limonáda i Statečný Cris uměli svůj klobouk nejen nosit, ale držet ho jako své zásady, Charlie Chaplin dokázal s buřinkou takové kousky, že i Michael Jackson si svůj klobouk raději při tanci podržel ... i jen namátkový výčet by zbytečně rozmělnil tato základní gesta:

  • Smeknutím a přidržením klobouku před sebou vyjadřuji úctu a pokoru (např. při vstupu do kostela, do postele, nebo při státní hymně)
  • Smeknutím a přidržením klobouku za zády, nebo bokem dávám najevo svou pozornost, zájem, nebo připravenost (to může platit i pro helmy ať jsou od sportu, motorky, z války, či od skafandru)
  • Zvednutím klobouku, případně i s úklonou zdravím a přeji dobrý den, večer, noc, či ráno (záleží na době)
  • Mávání klobouku je srdečné loučení, nebo v případě nebezpečí naléhavé upozornění, či prosba o pomoc
  • Vyhazování klobouku i jiných pokrývek hlavy nad hlavu vždy znamenalo vyjádření upřímné radosti
  • Pořízení a nošení klobouku - bylo a mělo by být znakem dospělosti, rozumu a v případě pasovaného výběru vyjádřením identity
  • Odložení klobouku na bezpečné a vhodné místo by mělo být chápáno jako výraz uvolnění - zkrátka odložený klobouk jsou odložené starosti a strasti
  • Položení klobouku před sebe je prosba o klid a prostor k přemýšlení či meditaci
  • Položení klobouku před sebe obráceně (tj. otvorem pro hlavu k nebi) je prosba o náš zájem, pozornost a pochopení (bohužel díky hloupým penězům, bývá toto gesto odbyto drobnými)
  • Ponechání klobouku i při zásadní události znamená vyjádření svého postoje a trvání si na svém (názoru, zkušenosti, úkolu, osudu, ...)

Politika

Konečně se dostávám ke klobouku jako k nástroji pro vyjádření svého politického názoru, který dle mého - pane premiére - sdílí většina občanů České Republiky. Od dnešního dne, až do voleb, které ukončí vaše funkční období, budu nosit klobouk, abych podpořil Váš nesnadný úkol zachránit zahraniční pověst a jméno České Republiky, které současná politika stranické demokracie v čele s prezidentem ČR a nerozumnými senátory zdiskreditovala odmítáním, podmiňováním a protahováním přijetí Lisabonské smlouvy. Tímto svým postojem se odvolávám na odkaz a dílo T.G.Masaryka, J.Masaryka, E.Beneše, Karla Čapka a všech čestných rozumných lidí a politiků, kteří nenosili klobouk, či čepici jen jako výraz módy a doby, ale jako výraz rozumného vlastenectví a laskavé slušnosti. Chci, aby se současná stranická politika vrátila k těmto kořenům a nedělala z mandátu, funkce, či postavení nic jiného, než službu svým občanům a voličům. Vy jste svým vystupováním, projevy i jednáním prokázal, že to jde a ve Vaší práci i stylu politiky (byť jen úřednické) vidím imaginární klobouk, který by mohl navázat na to, co poslední volbou prezidenta politiku v ČR odchýlilo do velmi nemravného, nerozumného a nebezpečného stylu a směru. Děkuji předem každému, kdo tento můj postoj podpoří na státní svátek 28.10.2009 na všech veřejných místech, a to tak, že bude v tomto studeném a podzimním čase chránit kloboukem nejen své zdraví a dobrou mysl, ale i úsilí a oběti, které vedli ke sjednocení Evropy po 2. světové válce, a které završuje diplomatická a mírová integrace Evropské Unie ratifikovaná všemi jejími členy. Necítím se povolán k žádnému jednání, ani vedení, jen vyjadřuji svůj tichý postoj nošením klobouku, neboť již nechci být loutkou, za kterou se z různých stran zatahá, aby přišla k volbám a svůj hlas prodala za sliby. A aby se tento postoj nemohl vykládat tak, jak se komu hodí v jeho politickém boji, tak klobouk nechť nosí jen ten, kdo:

  1. Nesouhlasí se současným systémem stranické demokracie v ČR;
  2. Nechce politickou soutěž, ale podpoří spolupráci všech veřejně činných osob, které jsou schopny a ochotny pracovat pro věci veřejné a nikoliv své;
  3. Přijde k volbám v roce 2010 a bude odpovědně volit jen ty kandidáty, které se ve volební kampani vzdají všech reklamních, propagačních a neslušných praktik (nebudou financovat, zadávat, podílet se či iniciovat kampaně v médiích a vyhnou se komentářům a reakcím na ostatní kandidáty - prostor ve veřejnoprávních médiích je dostatečný a ušetřené finanční prostředky by se měly převést na účet pro pořádání voleb) a budou se prezentovat jen volebním programem ve formě srozumitelně sestaveného státního rozpočtu na celé volební období (nemám obavu, že se pro laickou veřejnost nenajde dostatek autorit, odborníků, novinářů a komentátorů, kteří budou umět jednotlivé programy lépe vysvětlit, porovnat, či komentovat, než jak je předloží sami kandidáti do voleb);
  4. Pokud se 28.10.2009 veřejných akcí ke státnímu svátku zúčastní velké procento občanů v kloboucích (pokrývka hlavy s lemem - buřinka, cylindr, pánský, dámský, kovbojský, maškarní, ...), konkrétně například na Václavském náměstí okolo 15 hodiny cca 20.000 v kloboucích, proti 5.000 v čepicích, šátcích či bez pokrývky hlavy - prosím pana prezidenta Václava Klause o bezodkladný podpis Lisabonské smlouvy;
  5. Pokud je můj názor menšinový a 28.10.2009 se to prokáže servilní účastí občanů na veřejných oslavách státního svátku, omlouvám se všem, že jsem neuváženě využil svobody slova a svým politickým názorem a postojem pokazil státní svátek;
  6. Jestliže však dle 4. bodu bude výše uvedený politický postoj většinově podpořen občany České Republiky, případně i dalšími lidmi, které tento postoj osloví a budou ho následovat nošením klobouku, a prezident ČR bude tento postoj ignorovat, či bagatelizovat a senátoři, kteří podali stížnost včetně všech, kteří tento postoj nesdílí nebudou mít dobrou vůli ratifikaci uspíšit do měsíce, tj. do soboty 28.11.2009, tak na tento den vyhlašuji EVROPSKÝ KLOBOUKOVÝ DEN za ratifikaci Lisabonské smlouvy a prosím každého, kdo má více evropského rozumu, než vlasteneckého citu, aby tento můj postoj následoval na nejbližším veřejném místě 1 minutou ticha a klidu po úderu 15:00 na věžních hodinách BigBen v Londýně a to v klobouku, střízlivý a s rozvahou. Ať již bude smlouva ratifikována, nebo ne, smeknutím v 15:01, bude kloboukový den za námi, a význam všech pokrývek hlavy bude v ten moment zcela apolitický.

Epilog

Pane premiére - na závěr připojuji vzkaz prezidentu ČR Václavu Klausovi, který mu prosím přepošlete a předem se omlouvám za nepříjemnosti, které by mohl tento dokument způsobit. Pevně doufám, že vše co jsem výše uvedl i případný dopad zveřejnění mého postoje tyto nepříjemnosti vyváží, v ideálním případě se všichni mému postoji zasmějeme, ať už dopadne jakkoliv. Po vzkazu jsou ještě uvedeny určité body, které nejsou adresné, a tak si jich příliš nevšímejte, neboť potrefené husy se určitě ozvou, a pokud ne, tak klobouk dolů.

Vzkaz prezidentovi České Republiky:

Vážený pane prezidente, v duchu výše uvedeného otevřeného dopisu premiérovi ČR a mého politického postoje občana ČR, jak zatím dokumentuje moje fotografie z pasu ČR, smeknu kdykoliv nad Vaším podpisem Lisabonské smlouvy a i Vaší možnou a pochopitelnou rezignací na funkci prezidenta ČR, neboť si Vás vážím jako konzistentního politika a svědomitého státního úředníka, který respektuje většinový názor, a své rozhodnutí podřídí většinovému politickému postoji, než svému vlastnímu.

  • Ke smeknutí vyzývám všechny, ať již budou tento můj postoj následovat, nebo ne.
  • Pokud by došlo k rezignaci Václava Klause na funkci Prezidenta ČR, prosím druhého kandidáta z poslední prezidentské volby Jana Švejnara, aby se této funkce obratem ujal, pokud to dovoluje ústavní právo ČR, případně zda by nezvážil kandidaturu v příštích - pokud možno přímých - prezidentských volbách. Vím o vaší zvažované kandidatuře na komisaře EU, ale v případě uvolněné prezidentské funkce Vás lidé v klobouku uvítají jako nového úřadujícího prezidenta ČR.
  • Nevlastním, ani nemám podíl v žádné firmě zabývající se výrobou, distribucí, prodejem či půjčováním klobouků.
  • Nejsem nikde politicky organizován, ani angažován a toto je můj první a poslední politický postoj.
  • Jsem ženatý občan ČR, člověk pohlaví mužského, ročník 1972, mám milující ženu, čtyři děti, psa z útulku a skvělý pocit, že dvacet let mohu svobodně projevovat svůj názor, aniž by mi to někdo vyčítal (snad jedině Honza Vyčítal, ale ten nosil klobouk, ještě když jsem byl na houbách ;-)
  • Mým jediným inspiračním a poradním vzorem je moje žena, a zásadní motivací pro vystrčení hlavy z volsko-voličského písku jsou Ti, za které jsem - nejen ze zákona - odpovědný. Proto mi už teď nahání hrůzu hledání odpovědí na otázky, které nemusí být položeny, ale mohou znít třeba takto: Proč jsi tenkrát mlčel, když jsi měl tak jasný názor? To se nenajde způsob, aby mlčící většina promluvila?
  • Vzkaz pro všechny reakce a redakce - nesnažte se mě sehnat a raději si sežeňte klobouk - a pamatujte: nezáleží na tom, co máte na hlavě, ale v hlavě (překlad pro rýpaly: mozek je jen orgán = varhany, na které má hrát svědomí a ne sebevědomí - pozn. Zdá se vám můj projev příliš sebevědomý? Odporuji si? Tož si řekněte: "Tento autor je odporný.")
  • Poslední řádek na závěr: díky, že to dočítáte do konce, ale jestli Vás není alespoň 20.000, tak s psaním končím - hawk.

PS: Pokud s něčím výše uvedeným nesouhlasíte, klobouk prosím odložte a do 29.10.2009 ho nenoste. Pokud byste nosili klobouk a vůbec netušili, co jsem zde napsal, omlouvám se předem za nedorozumění, které by tato souhra okolností mohla způsobit.

Tisková verze otevřeného dopisu - snažil jsem se najít e-mail adresu, kam bych otevřený dopis mohl doručit, ale ze všech předpokládaných kombinací se mi zpráva vrátila - dopis prosím předejte panu premiérovi v této tiskové verzi.

Autor: Michal Sadílek | neděle 18.10.2009 18:10 | karma článku: 8.38 | přečteno: 613x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.26 | Přečteno: 162 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 342 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 238 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 658 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 511

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...