Putin jako posel míru, nebo osel války?

Možná stačí jen tato otázka jako nezodpovězená metafora, aby se téměř každý soudný dospělý ještě dokázal zastavit před tím, než se bude muset rozhodnout na čí je straně - zvlášť, když by zvažoval svou účast u voleb do Evropského parlamentu.

Strach z války, která by rozměrem i blízkostí citelně zasáhla i nás, je sice čeřen tragédiemi (od světových s malajským letadlem, nebo korejským trajektem ... po místní autonehody pod vlivem drog, či sebevraždu v téměř přímém přenosu), ale strach s výročím ukončení té poslední světové války je téměř hmatatelný, alespoň na východě a jihu Ukrajiny určitě.

Ať už se demonstrovalo, referendovalo pod ruským vojenským dohledem na Krymu, nebo se s podobným ukrajinským dohledem zorganizují další referenda, tak nejčastější transparent na obou stranách JE stejný - нет войне / ні війні / NE VÁLCE. Přitom většina - co takové transparenty vytváří, třímá, přímo vidí, fotí, sdílí, i nás, kteří je sledujeme zprostředkovaně - už v jisté formě informační a ekonomické války je.

Ukrajinská referenda i prezidentské volby - jestli tedy proběhnou - nějak dopadnou. A jediný kdo má největší vliv na to, aby se minimalizoval vznik skutečné války, je Putin. Má historickou šanci zasloužit si Nobelovku za mír, stačí když se nebude chovat a jednat jako osel, který proruské militantní akce i reakce na Ukrajině omlouvá, nebo dokonce podpopuje jako ochranu ruskojazyčného obyvatelstva. Jako posel míru by měl co nejdříve najít způsob, jak proruské separatisty přesvědčit, že ještě stále žijí na Ukrajině a mohou využít volebního práva bez toho, že by to muselo vést k válce.

Je mi jasné, že to co tady smolím, je na českém internetu už nošením dříví do lesa, nebo ještě hůř - přilévání oleje do ohně - když by měl kolovat v ruském překladu, a sotva nějaký poeta z Karlových Varů může něco vzkazovat Putinovi. Ale i když dle Jean-Paul Sartra SLOVA nemají tu moc lámat dějiny - vzkazuji Putinovi - "Buďte k majdanovcům velkorysý - jsou to lidé jako já, nebo vy - buďte POSEL MÍRU a ne OSEL VÁLKY".

PS: A co se týká těch voleb do Evropského parlamentu - neignorujte je prosím a zkuste si najít kandidáta, kterým do toho EU parlamentu pošlete svůj hlas k budoucnosti EU. Třeba za mě to jsou Piráti - kteří na sobě jako první a dle mého nejlépe aplikují transparentní účetnictví, a tak mohou nejlépe dotáhnout iniciativu za základní nepodmíněný příjem.

Autor: Michal Sadílek | pátek 9.5.2014 6:33 | karma článku: 11,66 | přečteno: 496x